Кушнер: „Палестинците трябва да ни кажат къде искат да начертаят линиите, но израелските селища ще останат“

Старшият съветник на американския президент Доналд Тръмп, Джаред Кушнер, заяви, че палестинците са добре дошли да предложат промени в границите в предложения мирен план. Въпреки това, съществуващите израелски селища остават, добави той.


„Това, което трябва да направи палестинското ръководство, е да се ангажира с мирния план на Тръмп. Ако има неща, които искат да променят, ако не им харесва къде сме нарисували линиите, трябва да дойдат и да ни кажат къде искат да начертаят линиите ", каза Кушнер пред египетския журналист Амр Адиб в интервю за Ел -Hekaya.


Той подчерта, че палестинците трябва да приемат предложения план като основа за по-нататъшни разговори, ако искат да бъдат „реалисти".


В същото време Кушнер - един от главните архитекти на мирния план на Тръмп и зет на президента, повтори, че израелските селища на окупирания Западен бряг, които са незаконни съгласно международното право и са били наречени от Съвета за сигурност на ООН "основна пречка за траен мир" ще останат на мястото си.


Една от целите на плана е „да даде на Израел земята, която те никога няма да напуснат", каза Кушнер.


Разкрита по-рано тази седмица, пътната карта призовава за създаването на независима палестинска държава със столица, разположена в покрайнините на Източен Йерусалим, понастоящем контролиран от Израел. Той обаче предлага само четиригодишно замразяване за нови израелски селища на Западния бряг, докато съществуващите остават непокътнати. Планът изключва връщането на всички палестински бежанци, което е едно от основните искания на палестинците.


Планът беше предвидимо одобрен от Израел и отхвърлен от Палестинската администрация (ПА), както и от Арабската лига, чиито държави-членки разглеждат пътната карта като силно изкривена в полза на Тел Авив. Малко след като планът беше представен, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще анексира долината на Йордан заедно с населените места на Западния бряг. ПА от своя страна официално скъса всички връзки с Израел и САЩ.

Станете почитател на Класа