Кремъл: „Сделката на века на Тръмп противоречи на резолюциите на ООН“

Москва се съмнява във жизнеспособността на новия мирен план за Близкия изток, разкрит наскоро от Доналд Тръмп, тъй като той е несъвместим с решенията на ООН по този въпрос и не устройва арабския свят.


„Достатъчно ясно е, че някои от разпоредбите на този план не съответстват напълно на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.


Изказването му изглежда е първият официален отговор на Кремъл на предложението на САЩ.


"Виждаме реакцията на палестинците, виждаме реакцията на редица арабски държави, които отхвърлят този план в знак на солидарност с палестинците. Това, разбира се, ни кара да мислим за неговата жизнеспособност.", отбеляза Песков, хвърляйки известно съмнение по въпроса.


Наричан „Сделката на века", Тръмп вижда мирния план като „печеливша възможност и за двете страни, реалистично решение с две държави на дългогодишната неприязън между израелците и палестинците."


Освен всичко друго, тя циментира суверенитета на Израел над окупирания Западен бряг; еврейската държава също ще анексира огромни части от плодородни палестински земи. Докато планът изисква създаване на суверенна палестинска държава, столицата й ще бъде разположена извън Източен Йерусалим, а политиката за сигурност и граници ще бъде решена от Израел.


Отговорът на Кремъл дойде само ден след като Арабската лига отхвърли предложението, позовавайки се на неговата несправедливост към палестинската кауза. Турция, която не е част от блока, също подкрепи Палестина, като президентът Реджеп Ердоган настоя, че „оставянето на Йерусалим изцяло в ръцете на Израел ще бъде най-голямото зло за цялото човечество".


От своя страна палестинският лидер Махмуд Абас се обърна към Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху. „Повтарям, че палестинската администрация няма да приеме сделката, защото не иска да бъде запомнена с продажбата на Йерусалим".

Станете почитател на Класа