Новата руска зенитна система С-500 ще бъде достъпна за армията през 2020 година

Новата руска противовъздушна система С-500 ще бъде на разположение на армията през тази година, обяви вчера заместник-министърът на отбраната на страната Алексей Криворучко.


Ракетите на тази усъвършенствана система, която "няма аналози в света", са тествани в Русия миналата година, пише той в статия за списанието Радиоелектронные технологии, в която декларира със сигурност, че "новата система ще бъде готов да бъде предадена на войските през 2020 г. "


С-500 е най-новата от системите за противовъздушна отбрана на далечни разстояния на Алмаз-Антей, най-големият руски контрактор в отбраната. Характеристиките й продължават да бъдат класифицирани, но според източници от отбраната и според интервюта с служители на компанията, благодарение на новия радар AESA, ракетните възможности са се подобрили значително в сравнение със сегашната система Триумф С-400.


Очаква се системата да може да прихваща балистични и крилати ракети със среден обсег, свръхзвукови ракети със скорост до 5 Mach и междуконтинентални балистични ракети в последната фаза на своята траектория. Някои информации сочат, че новите й ракети ще могат да улучват и цели на ниска земна орбита.


Криворучко обяви, че през 2021 г. ще започнат и серийните доставки на новата руска междуконтинентална балистична ракета Сармат.


"Ракетите от първата серия ще влязат в експлоатация през 2021 г.", каза заместник-министърът, уточнявайки, че изпитанията на новата ракета се извършват успешно.


Руското министерство на отбраната също очаква да получи 423 модерни вертолета до 2027 г., включително 96 атакуващи Ми-28НМ, заяви заместник-министърът.

Станете почитател на Класа