„Целият свят вярва, че само Индия може да посредничи и разреши конфликта между САЩ и Иран“

Главният министър на Утар Прадеш, виден член на партията на премиера на Индия, Нарендра Моди, предположи, че светът чака Ню Делхи да излезе на сцената и да намали напрежението между САЩ и Иран.


Главният министър Йоги Адитянат говори на митинг на кампанията в Рохини, северозападно от Ню Делхи. Той заяви, че времето, когато САЩ са действали като посредник в международните спорове, отдавна е отминало и сега е време Индия, която се превърна в основна световна сила, да запълни празнотата.


"По-рано, когато малките нации спориха по различни въпроси, САЩ се намесваха", каза Адитянат. "Сега разликата е, че ... когато САЩ и Иран са въвлечени в спор, целият свят казва, че само Индия може да посредничи и да го разреши."


Той не изясни дали Индия е готова да вземе сериозно палката, от която вероятно се отказва Вашингтон.


Адитянат е главен министър на Утар Прадеш от март 2017 г. и многократно е признат за един от най-добрите в своята работа. Януарската Анкета за настроението на нацията (MOTN), поръчана от Индия Днес, го определи като главен министър с най-добри резултати в страната и единственият представител на партията на Моди Bharatiya Janata (BJP) на първите седем места.


Напрежението между Иран и САЩ нарасна много, след като САЩ убиха висш ирански генерал - командира на иранските елитни сили Кудс, Касем Солеймани - при удар с дрон на летище Багдад на 3 януари Убийството предизвика масови протести в Ирак и Иран , който отвърна, като се насочи към две американски бази в Ирак. Въпреки че президентът на САЩ Тръмп твърдеше, че нападението "танто-за-танто" не доведе до жертви сред американските войски, по-късно беше разкрито, че поне на 50 военнослужещи в САЩ са диагностицирани с травматични мозъчни травми.


Въпреки че не е ясно дали Ню Делхи, който е в добри отношения както с Техеран, така и с Вашингтон, е готов да направи официална оферта, Иран вече намекна, че би приветствал подобно предложение.


„Ние приветстваме всички инициативи от всички страни, особено от Индия като наш добър приятел, за да не допуснем ескалация на напрежението", заяви иранският посланик в Индия Али Чегени през януари.


Самата Индия беше предпазлива при опитите на САЩ да пъхнат пръсти в многогодишния териториален спор за Кашмир с Пакистан. Докато премиерът на Пакистан Имран Хан призова САЩ да посредничат, а Тръмп предположи, че може да поеме ролята няколко пъти, Индия заяви, че няма да приеме медиация, настоявайки, че въпросът с Кашмир трябва да бъде обсъден на двустранна основа.

Станете почитател на Класа