В метеорита „Алленде“ откриха вещество, по-старо от Слънцето

Научно откритие сближава още по-близо два метеорита, ударили Земята през 1969 г. на два различни континента: Мърчисън, в Австралия и Алленде, в Мексико. Включване, богато на калций и алуминий в мексиканския метеор, съдържа „пре-соларни зърна", които бяха във фокуса на медийния интерес преди две седмици.


По това време беше оповестен публично резултатът от работата на швейцарско-американски екип с Мърчисън, който свърза намерен компонент, с междузвездния прах. Тази седмица изявление от Вашингтонския университет в Сейнт Луис съобщава, че екипът от учени е предоставил свидетелства за условията в зараждащата се слънчева система.


Физикът Олга Правдивцева и трима нейни колеги твърдят, че става дума за зърна от силициев карбид с „пре-соларен" произход, които са включени в тестваното тяло и впоследствие са оцелели при „обработката", на която е подложено. За да го оценят, експертите са разполагали само с около 20 милиграма от метеорита, разпокъсан при падането.


Информацията, взета от това малко парче от Алленде, противоречи на това, което се знаеше за междузвездните обекти на далечни разстояния. „Изненадващ е фактът, че тук присъстват пре-оларните зърна", оцени Правдивцева. „Съдейки по досегашното разбиране за формирането на Слънчевата система, тези зърна не биха могли да оцелеят в околната среда, където се образува този вид включвания".


Обикновено се смята, че твърдите тела, образувани преди Слънцето, биха били твърде крехки, за да издържат на високите температури, съществували близо до раждането на нашата звезда. Следователно "самият факт, че SiC (силициев карбид) не е напълно унищожен, може да ни помогне да разберем тази среда по-добре."


Откритието също предполага, че астрономите ще преразгледат какви са били вероятните условия в примитивната слънчева мъглявина.

Станете почитател на Класа