САЩ с неохота публикуваха позорен доклад за Афганистан

Американското присъствие само укрепи позициите на талибаните.

 

Това се посочва в доклада на генералния инспектор на САЩ за възстановяването на Афганистан. Откъси от документа се цитират от The New York Times.

В публикацията се подчертава, че през последните години американската администрация не бърза да разпространява своите съмнителни постижения в тази посока. Освен това много информация, включително данните за жертвите сред афганистанците, обикновено се предпочита да бъдат засекретени.

Представеният доклад е един от най-новите източници на информация за американската кампания в Афганистан. Той ясно демонстрира провала на американците. И така, изданието обръща внимание на факта, че в края на 2019 г. бойците на терористичната организация на талибаните и други групировки са извършили рекорден брой атаки. Всичко това се случви на фона на изявленията на Доналд Тръмп, че американските въоръжени сили «удрят по-силно от всякога през изминалото десетилетие».

 

 

„Общият брой на вражеските атаки, както и тяхната ефективност през четвъртото тримесечие на 2019 г., надхвърлят данните за същия период за всяка година, откакто от 2010 година започва да се води статистика“, се казва в документа.

Общо са регистрирани повече от 8,2 хиляди нападения, като повече от една трета са довели до цивилни жертви. Прави впечатление, че тези цифри съвпадат с рекордния брой удари от Съединените щати. Така през 2019 г. американската авиация е използва над 7,3 хиляди бомби в Афганистан. Подобен брой удари не е имало за цялото време от 2006 г., откакто започват военните действия на САЩ в Афганистан.

По този начин трябва да признаем, че САЩ не успяха да отслабят талибаните. Нито сухопътните военни операции, нито въздушните удари допринесоха за това. Групировката все още запазва бойния си потенциал, който имаше преди десет години.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа