Оливър Стоун: Холивуд е силно цензуриран от 2001 г. насам

Американската филмова индустрия се промени до неузнаваемост след крайъгълната 2001-та година, като продуцентите използват финансови ограничения за цензурирането на филми, критикуващи американските военни или ЦРУ, каза режисьорът Оливър Стоун.


„Може би през 80-те години, когато направих„ Взвод ",„ Роден на четвърти юли "и„ Рая и земята ", бих могъл да го правя, защото това беше малко по-спокойна система", казва награденият кинорежисьор, споменавайки известните си филми, по време на ТВ шоу с бившия президент на Еквадор Рафаел Кореа.


„Когато падна желязната завеса и студената война приключи, нещата не се промениха към по-добро," смята Стоун. „Моята филмова кариера страдаше, защото понякога съм казвал неща, които американските продуценти мразят да чуят", разкри той и добави, че финансиращите филмови продукции понякога прибягват до „икономическа цензура".


"Можете да свалят бюджета ... да кажем, че искате да направите филм, критикуващ американската армия, да вземете история за войната в Ирак или история на ужасите, която наскоро се случи в Ирак ...Ако искате да правите такива истории, това няма да се случи ", обясни той.


Стоун, който спечели редица награди Оскар, БАФТА и Златен глобус, е подложен на критики за антивоенните си драми и наскоро за поредицата от филми, поставящи под въпрос широко разпространения на запад разказ за украинските сътресения, както и ексклузивни интервюта с Владимир Путин.


"Сега цензурата не е нещо, което засяга изключително американската филмова индустрия", оплака Стоун, "Ако чета американските медии, всички казват едно и също нещо ... И не чувате от Иран и Китай, нали? Не чувате от [Северна] Корея, не чувате от Венецуела, не виждате тяхната гледна точка."


„ЦРУ осъзна и - основно след Втората световна война - те навлизат в бизнеса, в новинарския бизнес, пускат своите хора, агенти във вестници, в списания и телевизия."


Известният режисьор на филми звучеше песимистично, когато го попитаха дали има надежда за промяна - или поне, дали системата позволява тази промяна. Той каза, че и двете партии - било то демократи или републиканци - действат еднакво, когато се занимават с въпроси на войната и мира.


„В Съединените щати няма партия, няма демократичен глас, освен малките партии, които биха попитали„ Защо водим войни?"- възкликна Стоун и добави: „Всичко е десница, която се бори с други десни крила. Демократите не са по-добри от републиканците" казва той: "Хилари Клинтън с нейната група и Джо Байдън са също толкова про-военни, колкото всеки републикански Дик Чейни."

 

Стоун смята, че Доналд Тръмп е направил "ужасни неща", като се е оттеглил от Парижките климатични споразумения и трудно спечелената през 2015 г. ядрена сделка с Иран. Но, твърди Стоун, поне Тръмп се питаше защо САЩ трябва да се бият с руснаците, което толкова тревожи мейнстрийма, че медиите го атакуват от първия ден.


Стоун оплака, че политиката преминава от изкуството на възможното към изкуството за събиране на пари.


„Толкова много пари се изразходват в политиката, че е невъзможно гласът ми да промени каквото и да било ... Кандидатите в Америка сега трябва да съберат милиарди долари, за да се считат за сериозни", каза Стоун.

Станете почитател на Класа