Пентагонът откри, че оръжието на F-35 не може да уцели целта + 800 софтуерни проблема

Дългият списък с проблеми, възникващи в F-35 Joint Strike Fighter, продължава да нараства, като прегледът на Пентагона откри над 800 софтуерни недостатъка в скъпоструващия самолет, както и дефекти, които не позволяват на оръжията му да улучват целите.


Годишната оценка на директора на Пентагона за оперативни изпитания Робърт Белер разкри, че програмата, която досега струва над 400 милиарда долара, има дълъг път, преди самолетите да станат наистина експлоатационни.


Изтребителят стелт от пето поколение се бори да влезе в бойна готовност, с около 873 нерешени проблеми със софтуера - включително уязвимости в киберсигурността - и 13 други „трябва да се поправят" проблеми, засягащи безопасността и производителността, които трябва да бъдат решени, преди самолетът да премине към следващия си етап на надстройки.


„Въпреки че програмният офис работи за отстраняване на недостатъци, все още се правят нови открития, което води до съвсем незначително намаляване на общия брой", се казва в оценката, като се добавя, че са останали „много значими" недостатъци.


Сред основните дефекти, идентифицирани в доклада, е 25-милиметровата автоматична картечница на самолета, която все още има проблеми с насочването върху наземните цели поради дефектно устройство за монтаж, което прави оръжието ефективно неизползваемо. Въпреки че проблемът е уникален за варианта на военновъздушните сили, Пентагонът въпреки това счете ефективността на пистолета за "неприемлива", добавяйки, че в сегашното си състояние не успява да отговори на "спецификацията на договора".


Службата за изпитване установи също, че „нито една значителна част от флота F-35 не е в състояние да постигне и поддържа еталона", известен като „Способност за мисия", която изисква самолетът да може да изпълнява най-малко един вид бойна мисия през 80 процента от времето, което е далеч зад по-строгите изисквания за „Пълна готовност за мисия".


Въпреки нарастващата поредица от недостатъци и технически дефекти, американските депутати през годините само са трупали покупки на F-35, поръчвайки 20 бройки през 2018 г., 15 през 2019 г. и още 20 тази година, хвърляйки стотици милиарди долара на данъкоплатците в касата на Локхийд Мартин.

Станете почитател на Класа