Тръмп подписа споразумението USMCA, което ще създаде над половин милион нови работни места в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа търговския договор USMCA с Мексико и Канада като закон, изпълнявайки обещанието от кампанията си за основен ремонт на NAFTA – договор, който се оказа пагубен за американското производство след приемането му преди 16 години, тъй като компаниите избягаха на юг в Мексико, където производството беше значително по-евтино.


Подписването в сряда приключи продължителното законодателно пътуване на споразумението, което трите държави бяха изготвили преди година и то бе изпратено на Канада за окончателно одобрение. Мексико подписа споразумението през юни.


USMCA бе прието от Сената с преобладаващо мнозинство по-рано този месец и най-накрая мина в Конгреса през декември, след като стоя там в продължение на една година на тежки преговори между демократичното мнозинство на камарата и търговския представител на президента. Демократите от Камарата обаче бързо си приписаха кредит за сделката, която стана закон.


„Единствената причина президентът да подпише това днес е заради това, което направихме като демократи," каза председателят на Комисията по начини и средства Ричард Нийл (Д-Масачузетс).


Председателят на Ковгреса, Нанси Пелоси похвали "огромните различия" между първоначалното споразумение и окончателната версия, като не устоя да не закачи Тръмп: "Надявам се той да разбере какво подписва днес."


Сделката налага по-строги правила за снабдяване на автомобилната индустрия, като се изисква производителите на автомобили да имат повечето своите части, произвдеени в една от трите държави, за да се класират за нулеви мита, а значителен процент от тези части трябва да бъдат направени от работници, които печелят поне 16 долара на час до 2023 г. Мексико прие по-строги закони за защита на труда, които ще позволят на работниците да се обединяват. USMCA също така отваря достъп до канадския пазар на млечни продукти за американските фермери, разширява защитата на авторски права 20 години и освобождава Big Tech компаниите от отговорност за съдържание, произведено от неговите потребители.


Очаква се около 80 000 нови работни места и 30 милиарда долара нови инвестиции да бъдат създадени само в автомобилната индустрия, като общо 589 000 нови работни места ще са създадени в рамките на USMCA, според Комисията за международна търговия. Очаква се БВП на САЩ да се повиши с 1,2 процентни пункта от сделката.


Подписването на USMCA дойде по-малко от месец, след като Тръмп осигури първата фаза на дългоочакваната търговска сделка с Китай, най-големият търговски партньор на САЩ.

Станете почитател на Класа