САЩ ги очаква рекорден бюджетен дефицит

Бюджетният дефицит на САЩ ще надхвърли един трилион долара още тази фискална година, която приключва през септември, прогнозира бюджетната администрация на страната. Това ще бъде максималният дефицит от 2011 г. и той ще е с 31 милиарда долара повече, отколкото през 2019 г.

Пикът на бюджетния дефицит се наблюдава през 2009 г., когато тази сума достига 1,4 трилиона долара.

Освен това агенцията прогнозира, че в следващите години цифрата ще надхвърли трилион.

По отношение на БВП дефицитът ще бъде поне 4,3% всяка година до 2030 г., а след това той само ще расте. Ако прогнозата се окаже правилна, това ще бъде най-дългият период на бюджетен дефицит над 4% от БВП през изминалия век.

Според експертите прогнозите на агенциите изглеждат дори някак си оптимистични. Една от основните причини за нарастващия дефицит е намаляването на данъците, извършено от Тръмп, както и практически неконтролираните държавни разходи.

Любопитното е, че като част от предизборната си кампания Тръмп обеща значително да намали тежестта на дълга и да постави в ред финансите на страната, но всъщност всичко е точно обратното.

Между другото, Бюджетната служба очаква публичният дълг до 2030 г. да покаже скокообразен растеж от сегашните почти 17 трилиона долара до почти 32 трилиона долара.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа