Диетолог с шокиращи разкрития за кафявата захар

Всички знаем, че бялата захар е вредна и мнозина избират кафявата с усещането, че правят нещо полезно за себе си и близките си. „Захарта е бялата смърт, а кафявата тръстикова захар е добра" - това е популярно убеждение, което създава опасност за здравето, твърди московският диетолог Алексей Ковалков. Наследствените фактори имат силно влияние върху това колко ефективно човешкото тяло изгаря мазнините. До това заключение стигнаха учени... Прочети повече „Сега медиите и социалните мрежи активно популяризират и разпространяват информацията, че захарта е зло и е вредна за здравето.

Това твърдение е вярно, но само отчасти: продуктите, съдържащи захар, водят до затлъстяване, диабет и всички неприятни последици, произтичащи от това, но заместителите на захарта също повдигат много въпроси", каза Ковалков, предаде БГНЕС. "Хората се опитват да намерят заместители на захарта. Първият са подсладителите. Вторият е замяната на бялата захар с някаква „по-естествена" - например тръстиковата, нерафинирана кафява захар и така нататък. Но всяка захар е захар. Това е биохимична формула, състояща се от фруктоза и глюкоза", казва лекарят.

Безвредността на тръстиковата захар или кафявата захар е по-скоро маркетингов ход. В магазините тя струва значително по-скъпо от "класическата" бяла захар и има разработен пазар за нея. Както каза Ковалков, такава "оцветена" захар може да бъде дори по-вредна от обичайната. "Захарната тръстика се транспортира с големи кораби през океана. Там, където има захар, има и плъхове. Според технологията, за да не бъде изядена от плъховете суровината се поръсва с арсен. Захарта го абсорбира. Според технологията тя трябва след това да бъде рафинирана и превърната в бяла захар. Но защо да я рафинираме и прочистваме, ако кафявата захар струва два пъти по-скъпо? Тоест, няма никаква полезност в нерафинираната кафява захар, само в допълнение получавате и арсен", твърди диетологът.

Станете почитател на Класа