Моди: „Индийската армия за 10 дни ще победи Пакистан“

Индийският премиер Нарендра Моди казва, че индийските военни могат да свалят съседен Пакистан в рамките на седмица - най-много 10 дни. И двамата регионални съперници са ядрено въоръжени сили.


Изказвайки се на митинга на Националния кадетски корпус в Делхи, Моди съжали за „бездействието" на своите предшественици, които не искаха да използват военна сила срещу Пакистан. Той каза, че дори когато висшите военни на Индия „поискаха действия", политическото ръководство не продължи", вместо това проведе „прокси война" с Пакистан, като въпрос на закон и ред, а не като изискване на военно решение. Премиерът заяви, че вярва, че Пакистан няма да има шанс, ако между тях избухне военна конфронтация.


„На индийските въоръжени сили няма да отнемат повече от седмица -10 дни, за да накарат Пакистан да падне в прах"


Двата регионални архи-врагове са водили три големи войни и са били замесени в множество по-малки сблъсъци, повечето от които са в спорния регион Кашмир, след като са получили независимост от Великобритания.


Конвенционалната военна сила на Индия превъзхожда тази на Пакистан, с 1,2 милиона срещу 560 000 войници на Исламабад. Пакистан изравнява играта със своя огромен ядрен арсенал.


Според оценки на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), Пакистан има 140-150 бойни глави, докато Индия вероятно има "само" около 130-140.


Индийските и пакистанските политици често използват груб език, за да се критикуват взаимно. Въпреки това, говорейки пред репортери на Световния икономически форум в Давос, Швейцария миналата седмица, пакистанският премиер Имран Хан заяви, че по отношение на откритата война съперниците „не са близо до конфликт в момента". Той призова международната общност да направи повече, за да предотврати влошаване на сегашното напрежение.


Най-близко през последните години Индия и Пакистан стигнаха до ръба на войната през февруари миналата година, когато Индия започна въздушни удари върху пакистанската част на Кашмир, след като базирана в Пакистан бойна група уби десетки индийски полицаи на спорната територия.


Противодействието завърши с поредица от въздушни битки. Въпреки че двете страни се въздържаха от използване на ядрените си войски, по това време имаше съобщения, че те са на косъм от сериозно разглеждане на варианта.

Станете почитател на Класа