Си към СЗО: „Коронавирусът е демон и не можем да го оставим да се скрие“

Китайският президент Си Дзинпин нарече смъртоносната епидемия „демон", но казва, че е уверен, че Пекин ще я спре. Междувременно и Япония, и Германия откриха първите си случаи на пренос на коронавирус в страната.


Епидемията „е демон и не можем да позволим на демона да се скрие", каза Си на ръководителя на СЗО Тедрос Гебрехесус по време на срещата им в Пекин. Гебрехесус похвали Китай за бързия му отговор при идентифицирането на последователността на генома и въвеждането на мерки за ограничаване на епидемията. Китайският народ е въвлечен в "сериозна борба", подчерта Си Дзинпин, докато тревожни съобщения за епидемията идват от различни части на света.


Само за 24 часа броят на заразените скочи от 2835 до над 6000, според китайската национална здравна комисия. Откакто започна епидемията, новият вирус вече е отнел 106 живота.


Особено безпокойство предизвикват доклади от Япония и Германия, където бяха потвърдени първите случаи на коронавирус, който не е пряко свързан с последните пътувания до Китай.


Заразеният японец е шофьор на автобус, който все още очевидно е имал контакт с китайски туристи от Ухан този месец, карайки две групи от града през това време.

 

Междувременно германският пациент е заразен от китайски колега по време на тренировъчно събитие, съобщиха местни здравни служители.

Станете почитател на Класа