Fox News: Тръмп си сложи змия в пазвата, пускайки Болтън в Белия дом

Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън „шокира“ мнозина във Вашингтон, като писа в книгата си, че Доналд Тръмп е свързвал военната помощ за Украйна с разследването на сина на Джо Байдън. Според Fox News обаче човек не трябва да се изненадва: Болтън никога не е бил лоялен към президента, той работи за Белия дом само за да отприщи войната с Иран и не получавайки тази война, удари Тръмп в гърба.

Спомнете си предизборната кампания 2016. Тогава Доналд Тръмп рецитира стихотворение за жена, която вкарва умираща змия в къщата си и я излекува. Змията се възстановява - и веднага се хвърля върху жената и я ухапва. Умирайки, жената попита змията: „Защо направи това?“ „Защото аз съм змия“, беше отговорът. "Това е, което ние правим."

 

 

Всичко това някак си напомня за Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност, който изпадна в немилост. Тази вечер републиканците във Вашингтон изглеждат шокирани от новината, че Болтън е предал бившия си шеф Доналд Тръмп. Но защо биха били шокирани? Това е човекът Джон Болтън, той винаги е бил такъв и той така постъпва. Не искам да се хваля, но говорихме за това отдавна.

The New York Times съобщи вчера, че в новата книга на Болтън има фрагменти, предназначени да помогнат на демократите да оправдаят импийчмънта. Болтън обвинява президента, че е забавил военната помощ на Украйна, за да окаже натиск върху нейното правителство и да получи разследване срещу Хънтър Байдън.

Отново хората във Вашингтон изглеждат като зашеметени от това. Или твърдят, че са зашеметени. Ако Болтън не харесва Тръмп толкова много, те се чудят защо той се присъедини към администрацията? Отговорът е прост: Болтън искаше война с Иран. Той винаги е искал война с Иран. Той е обсебен от нея. Ето тук например, той злобно фантазира за промяна в иранския режим - много преди да стане съветник по националната сигурност. Обърнете внимание!

ДЖОН БОЛТЪН, бивш съветник на президента на Съединените щати по национална сигурност: Повече от десет години, присъствайки на тези събития, казвах, че официалната политика на Съединените американски щати трябва да бъде свалянето на режима на моллите в Техеран ... Ето защо няма да успее да настъпи 2019 г., и ние, присъстващите тук, ще празнуваме в Техеран! Благодаря ви много!

В Техеран!“ Но Иран не беше единствената цел на Болтън: той също искаше повече война в Сирия и война също във Венецуела. Той искаше войната в Афганистан да продължи, докато вашите правнуци не станат толкова стари, че da престанат да бъдат годни за военна служба.

И, разбира се, като всички неоконсерватори, той искаше война с Русия! Много война! През 2016 г. Болтън нарече Русия една от основните заплахи за Америка. Можете ли да си представите? В крайна сметка, не Китай!

За Болтън всеки конфликт беше „върховният тест за американска решителност“ и способността да се използва огромното превъзходство във военната сила. Може би защото самият той никога не е служил във въоръжените сили, Болтън искрено и страстно е обичал войната. В крайна сметка, разбира се, той не я получи: Тръмп многократно го блокира на ръба на конфликта.

Накрая Болтън си тръгна, при това заслужено унижен. Оставката на Болтън беше един от най-добрите моменти от първия мандат на президента. За нормалните хора навсякъде това беше празник. Но не за американските новинарски студии.

Медиите бяха натъжени от напускането на Джон Болтън. Те обичат войната. Когато има война, те могат да покажат как танковете се движат и да говорят за оръжейни системи. И изведнъж, за първи път в живота си, те се влюбиха в Джон Болтън. Какъв герой беше това!

ДОНА ЕДУАРДС, бивш конгресмен на САЩ: Болтън е нещо друго. Той е един от тях. И той не е склонен просто да лъже.

КРИС КУОМО, водещ на CNN:И по подразбиране трябва да го считаме за повече достоен за доверие, защото този президент не заслужава доверие!

ЧЪК ТОД, водещ на MSNBC: Наистина имаше такова чувство, че протакаме във времето и че се планира оправдание.

ГОСТ В СТУДИОТО: Да.

ЧЪК ТОД:Но тук имаме момента на Пери Майсън **.

КЛЕР МАККАСКИЛ, бивш сенатор в САЩ:На кого вярвате: на Доналд Тръмп или на Джон Болтън? В момента вероятно е по-лесно да повярвате на мъртва жаба отколкото на Доналд Тръмп.

НИКОЛ УОЛЛЪС, водеща на MSNBC:Много може да се каже за Джон Болтън, но не и че той е член на "дълбинната държава". Успех с това! Сега републиканците могат да издишат и да признаят, че Земята е кръгла, а Доналд Тръмп наистина е корумпиран ... Те могат да разчитат на човек, който е републиканската версия на съдия Скалия във външнополитическите кръгове. Той е консерватор на консерваторите.

Консерваторът на консерваторите“, казва либералката. Всъщност всичко, което Болтън е помогнал за запазването през последните 20 години, е цената на акциите (на американската военно-промишлена компания - ИноТВ) Raytheon. Тук той преуспя! Множеството безсмислени конфликти, които той лансира, не са консервативни, а точно обратното. До голяма степен заради тях умира средната ни класа. Това ви се струва очевидно, но тук не е очевидно: във Вашингтон контрапродуктивните войни се считат за добродетели, а не за пороци. Попитайте Мит Ромни, един от основните им поборници.

* Стихотворението на американския черен правозащитник Оскар Браун, младши „Змия“. Тръмп чете тези стихотве на митинги, обсъждайки разрушителността на нелегалната имиграция за САЩ (бел. ИноТВ).

** Пери Мейсън е герой в детективските романи на Ърл Стенли Гарднър. Адвокат, който знае как да промени радикално хода на съда в полза на своя клиент, ефектно представяйки нови доказателства (бел. ИноТВ).

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа