Гросмайсторът на геополитиката отново набута Запада в задънена улица

Владимир Путин направи поредния гросмайсторски геополитически ход, който обърка мнозина и буквално ги постави в тупик, както казват руснаците, т.е. в задънена улица. На форума „Запазване на паметта за Холокоста, борба с антисемитизма“ в Израел руският лидер лансира инициативата за провеждането на среща на върха с участието на страните — победителки във Втората световна война.

 

 

Според ориенталиста и политолога Евгений Сатановски, Путин е поставил Запада в неудобно положение, всъщност те просто не могат да откажат тази идея. Световните лидери взеха това много насериозно и дори САЩ нямаше какво да възразят. Въпреки факта, че по време на Втората световна война Щатите воюват главно с Япония, подобно предложение не би могло да не ги заинтересува.

Онези, които идентифицират страната си с Великата победа, няма да могат да откажат да участват в подобно събитие и определено ще посетят парада в Москва на 9 май. Все по-често елитът на някои държави се опитва да пренапише историята и да очерни подвизите на героите, победили фашизма.

Поради тази причина инициативата на Путин дойде точно на място. Страните, спечелили тази война, много добре си спомнят случилото се в кошмара на Втората световна, затова са заинтересовани да не позволяват на никого да променя събитията по личното си болестно и заразно усмотрение, обясни политологът. Защото по целия свят все още има живи ветерани от антифашистката съпротива.

Сатановски отбеляза също, че отсъствието на Полша и двете балтийски страни на форума в Израел не влияе върху значението на това събитие. От своя страна постъпката на Зеленски, който отказа да присъства на форума, беше наречена от експретите «глупава».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа