„Чуждестранната намеса ще усложни Либия“, каза на Ердоган …Тръмп

Не някой друг, а американският президент Доналд Тръмп се противопостави на чужда намеса в Либия, предупреждавайки своя съюзник по НАТО - Турция, че планираното военно разполагане може да влоши ситуацията в тази страна.


„По време на телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък президентът Тръмп посочи, че чуждестранната намеса ще усложни ситуацията в Либия", се казва в изявление на Белия дом.


Повече подробности не бяха дадени, но разговорът се проведе точно след като турският законодателен парламент гласува с 325 на 184 гласа одобрение на изпращането на войски в северноафриканската страна. Кого ще подкрепят -премиера Файез ал Сарадж и неговото правителство на Националното споразумение (GNA), международно признато правителство на Либия или съперничещото правителство в Тобрук, което контролира по-голямата част от страната и войските на Либийската национална армия (LNA), лоялни към генерал Халифа Хафтар? Владението на GNA е намалено до района около столицата Триполи, който LNA се стреми да завземе от април 2019 г.


В прочит на разговора, даден от кабинета на Ердоган, просто се казва, че двамата лидери „са подчертали важността на дипломацията при решаването на регионални въпроси", без да уточняват дали Вашингтон одобрява решението на Анкара или му се противопоставя.


Целта на Ердоган прилича на играта с властта в Северна Сирия през октомври, тъй като е очевидно едностранна и нито координирана, нито съгласувана със своите съюзници по НАТО. Едно основно отличие е, че сирийското нахлуване бе насочено срещу законното правителство в Дамаск, както и подкрепяните от САЩ кюрдски милиции.


Тръмп, който съветва срещу „чужда намеса", разбира се е ироничен в съвсем различен мащаб, като се има предвид твърдението на САЩ за свободата ръката им да се намеси навсякъде и по всяко време срещу когото и да било - от незаконно поддържане на войски в Ирак и Сирия до започване на операция за промяна на режима в самата Либия, още през 2011 г. По онова време бомбардировачите от НАТО предоставяха прикритие на бойците, целящи да свалят правителството на полковник Муамар ал Кадафи и да потопят Либия в хаос, от който страната тепърва ще се възстановява.

Станете почитател на Класа