Гърция, Израел и Кипър подписаха за газопровода EastMed на фона на турски протест

Кипър, Гърция и Израел подписаха споразумение за изграждане на газопровод между Източното Средиземноморие и Европа, предизвиквайки раздразнението на Турция, бореща се за предимство в богатия на енергия регион.


Споразумението, подписано в четвъртък, стартира планове за тръбопровод от 1900 км, който се очаква да пренася около 10 милиарда кубически метра газ годишно в Европа, и който трябва да бъде завършен до 2025 г., след като страните по сделката се споразумеят за окончателен инвестиционен план.


Турското външно министерство не губи време и в знак на протест срещу споразумението, веднага след церемонията по подписването в Атина, издаде сурово изявление, предсказващо обреченост за начинанието за 7 милиарда долара.


„Всеки проект, който има за цел да игнорира Турция, страната с най-дългата брегова ивица в Източното Средиземноморие, или има за цел да пренебрегне кипърските турци, които имат равни права върху природните богатства на Кипърския остров, няма да бъде успешен", заяви министерството, като посочи сделката като „нов пример за безплодни стъпки в региона, които се опитват да изключат страната ни. "


Енергийните ресурси в Средиземноморието се превърнаха в основна тема за спор между съседите в региона, като Турция поиска права за търсене на газ в оспорвани води около Кипър, особено там, където наскоро бяха открити големи залежи.


Десетилетията напрежение между гръцките и турските кипърци също продължават да усложняват проектите за развитие около островната държава, като Анкара е единствената страна, която признава турската република Северен Кипър.


През ноември Турция обяви ново споразумение с базираното в Либия правителство на националното споразумение, което понастоящем се бори за контрол над страната с други въоръжени групи, за предоставяне достъп до специална икономическа зона в Средиземноморието. Предишни споразумения между Гърция, Израел и Кипър се стремяха да възпрепятстват Турция от проучване на газ в зоната, но Анкара даде знак, че ще продължи напред с плановете си за региона, независимо от тях.


Въпреки неодобрението на Турция, кипърският президент Никос Анастасиадес настоя, че споразумението с газопровода EastMed няма за цел да антагонизира никоя държава, а „подкрепя общата цел за мир, сигурност и стабилност в особено уязвимия регион на Източното Средиземноморие".

Станете почитател на Класа