Курц се връща на власт в историческа коалиция със Зелените

Австрийският консервативен лидер Себастиан Курц най-накрая сключи сделка със Зелените, за да сформира управляваща коалиция, която ще го върне на власт, а зелените за първи път ще се присъединят към националното правителство.


Курц и неговият колега от Зелените, Вернер Коглер, обявиха, че е сключена сделка, като двамата изглеждат доста горди, че са успели да спазят „ключови обещания от кампанията".


"Когато представим програмата, ще видите, че и работят двете - екологизиране на данъчната система и намаляване на данъчната тежест", каза Курц, обещавайки да "направи всичко, за да служи на австрийците."


„Съгласихме се повече отколкото подозирахме за опазването на климата,", каза Коглер, обяснявайки, че „екологичността и социалният баланс вървят ръка за ръка".


Сделката все още трябва да бъде одобрена от мнозинството делегати на Федералния конгрес на Зелените в събота. Ако тя мине, новото правителство може да поеме властта още следващата седмица.


Лидерът на Консервативната Народна партия (КНП) започна преговори с левите зелени през ноември, два месеца след като двете партии постигнаха силни успехи на парламентарните избори през септември. Партията на Курц беше победител, но предишният им коалиционен партньор - крайно дясната ФПО - загуби зле, репутацията й се повреди, след като скандал свали лидера й – а после и цялото правителство през май.


КНП и Зелените се бяха опитали и не успяха да създадат коалиция преди, през 2003 г., и Курц предупреди, че няма да е лесна задача да намери обща позиция между консервативните и либералните партии поради широко различаващи се позиции по имиграцията и икономическата политика. Но все пак успя.

Станете почитател на Класа