Русия ще пусне борса за санкционирани компании

Компаниите, засегнати от западните санкции, ще имат възможност да листват своите акции, тъй като Русия планира да създаде специална фондова борса през 2020 г., за да укрепи националните си капиталови пазари.


Първоначално стартирането беше планирано за декември, но след това беше отложено за януари, според заместник-министъра на финансите на Русия Алексей Моисеев, защото министерството има нужда от повече време, за да довърши платформата.


По-рано беше съобщено, че платформата ще се основава на валутната борса в Санкт Петербург и ще бъде подкрепена от руски банки, вероятно от Промсвязбанк и базираната в Крим Руска национална търговска банка (RNCB).


Новосъздаденият фондов пазар за санкционирани компании няма да работи по същия начин като класическата фондова борса, смята Антон Бахтин, инвестиционен стратег в Premier BCS. Анализаторът обясни, че платформата е предназначена да работи само в рублевата зона, като привлича желаещите да инвестират в компаниите чрез специално създадена инфраструктура и помага на компаниите да получат допълнително финансиране.


„Това не е типът платформа, който вероятно ще привлече нови инвеститори, но има инвеститори, които вече се интересуват от тези компании и те получават нов финансов инструмент", каза той. Той добави, че компаниите могат да издават акции за определени бекери, докато вероятно чуждестранните инвеститори ще избегнат участието, поради санкциите на Запада.


Анализаторите също вярват, че никои инвеститори - поне тези, които имат международен бизнес - не биха били готови да рискуват да бъдат ударени с вторични американски санкции, купувайки акции в платформата. Дори при 100 процента поверителни транзакции винаги има известен риск от течове на данни.


„Онези инвеститори, които биха се осмелили да купят санкционирани финансови активи, вероятно също ще бъдат цел за санкциите на САЩ, независимо от размера на транзакциите", казва анализаторът.


Докато анализаторите отбелязват, че засега не е ясно как точно ще работи платформата, тя би могла да се превърне в инструмент за спасяване имиджа за санкционирани компании.


„Платформата е по-вероятно да се превърне в инструмент за изграждане на имидж на санкционираните компании и също така да бъде преходна фаза, преди листване на Московската фондова борса или на чуждестранни платформи, след като бъдат отменени санкциите".

Станете почитател на Класа