Руската "Силиконовата долина" отбелязва 10-годишнината си с нови проекти

Руският иновационен център „Сколково", който отбелязва 10 години от създаването си, има амбициозни планове за 2020 г. и след това - да продължи да насърчава технологиите и да помага на малките иновативни стартиращи компании да прераснат в големи печеливши компании.


Технопарк „Сколково" е построен от нулата преди десетилетие, за да създаде платформа за изследвания и иновации в ключови сфери като енергетика, АйТи, космос, биомедицина и ядрени технологии. Сега комплексът разполага със съоръжения на около 800 000 квадратни метра и обгрижва около 500 стартиращи компании, като има допълнителни 1500 предприятия извън неговия кампус.


Сколково е домакин на около 50 изследователски центъра, в които работят повече от 15 000 души.


„Преди 10 години Сколково беше мечта, а сега е реалност. Доказахме, че Русия има интересни стартъпи, които могат да създават продукти за глобалния пазар и да преодоляват конкурентите ", написа през декември председателят на Управителния съвет на Фондация „Сколково", Игор Дроздов.


Някои компании вече са надраснали лимитите, определени от иновационния център, като приходите им надхвърлят 1 милиард рубли (повече от 16 милиона щатски долара). Понастоящем над 300 компании от Сколково, работят в Русия и извън нея, като общият им годишен доход възлиза на около 92 милиарда рубли (близо 1,5 милиарда долара).


Иновационният център ще отбележи своята 10-годишнина със стартиращо от Владивосток турне в 10 руски града. Събитието ще има кулминация с конференцията в Селище Стартъп - Москва, на 21 май - денят на основаването му.


Форумът за отворени иновации е друго голямо събитие, организирано от Сколково. Провежда се ежегодно през октомври и се превръща в платформа за събиране на технологични предприемачи, учени, индустриални партньори, държавни служители и корпорации от различни страни и региони.


През ноември иновационният център "Сколково" ще бъде домакин на Нобелова седмица, като в събитието ще участват няколко лауреати на Нобелова награда. Въпреки че имената на високопоставените гости все още не са разкрити, те ще помогнат на специалистите на центъра да изберат иновативните пробиви на годината за наградите „Сколково".


След 10 години, строителството на руската „Силиконова долина" е почти завършено, като Сколково ще привлече още повече талантливи специалисти. Центърът планира да увеличи броя на хората, работещи там почти пет пъти, до над 50 000 и да разшири територията си до 3,5 милиона квадратни метра.

Станете почитател на Класа