Асанж: „Бавно умирам тук“

Джулиан Асанж звучеше като черупка на мъжа, който някога е бил, по време на телефонно обаждане на Бъдни вечер, разказа британският журналист Смит Вон, като отбеляза, че основателят на WikiLeaks има проблеми с говора и изглежда, като че е дрогиран.


На Асанж бе позволено да направи само едно обаждане от затвора с максимална сигурност в Белмарш в югоизточен Лондон за коледните празници, надявайки се да му напомни за света отвъд затвора.


„Мисля, че той просто е искал няколко минути бягство и да съживи щастливите спомени", казва Смит, добавяйки, че Асанж е прекарал празник в дома си през вече далечната 2010 г. Краткият разговор обаче далеч не е бил весел, а състоянието на Асанж се влошавало все по-очевидно по време на разговора.


„Речта му беше заглушена. Той говореше бавно - продължи журналистът. „Джулиан е ясно артикулиращ, много ясен човек, когато говори. А звучеше ужасно ... беше много смущаващо да го чуя да казва: Аз бавно умирам тук. "


Смит не е първият, който повдига този въпрос, но британските власти засега отказват да разкрият дали Асанж е получил психотропни наркотици в затвора, настоявайки само, че не го „малтретират". Но като се има предвид, че той е "държан затворен в продължение на 23 часа на ден", след като молбите на много лекари да изследват физическото му състояние са отхвърлени, Смит казва, че му е трудно да повярва на служителите и техните думи.


„Просто не разбирам защо той е в затвора в Белмарш. Защо е затворник. Той не представлява опасност за обществото. "


Обяснението може да е толкова просто, колкото да си отмъстиш на някой, дръзнал да каже истината за властта, смята Смит и това да стане пример за всеки, който поиска да следва водещата роля на Ассанж в борбата срещу държавната и корпоративната тайна.


Специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер публикува писмо до правителството на Обединеното кралство, с което иска да се прекрати задържането на Джулиан Асандж, като предупреждава, че здравето му може скоро да достигне „критичен" етап, включително до риск от смърт.

Станете почитател на Класа