Помпео ще посети първо Украйна по време на обиколката си

Американският държавен секретар Майк Помпео ще се срещне в петък с украинския президент Владимир Зеленски в Киев. Посещението е част от обиколка, която включва няколко бивши съветски републики, съобщи Държавният департамент на САЩ.


Срещата в Киев идва няколко седмици, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп бе обвинен в злоупотреба с власт във връзка с Украйна.


Освен разговори със Зеленски, Помпео ще се срещне и с министрите на външните работи и на отбраната на Украйна, за да потвърди подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на страната, според Държавния департамент.


Не е ясно дали импийчмънтът на Тръмп ще се бъде дискутиран, каза Ройтерс. Камарата на представителите на САЩ, ръководена от демократите, го наложи на 18 декември заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на обвиненията в Конгреса, произтичащи уж от отчетените му усилия да накара Украйна да разследва политическия си конкурент Джо Байдън.


Помпео също ще посети Беларус, Казахстан, Узбекистан и Кипър в пътуването, което продължава от петък до следващия вторник.

Станете почитател на Класа