El País: Либия — новото бойно поле между Русия и Турция

За Триполи правителството на Ердоган е най-надеждният партньор в условията на обсадата на града от войските на фелдмаршал Халифа Хафтар, подкрепен от Москва. Ако Турция стане главен съюзник на законното правителство, тогава споразумението между Русия и Турция ще бъде достатъчно за решаването на либийския проблем.

 

 

 

 

Либийският конфликт се развива по такъв начин, че военните сили на Турция и Русия могат да бъдат пряко въвлечени в него, както вече се случи в Сирия. От една страна, руските наемници подкрепят фелдмаршал Халифа Хафтар, който контролира източната и южната част на страната. От друга страна, турското правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган укрепи съюза си с така нареченото правителство на националното единство, което контролира Триполи и Мисрата.

Нито една от враждуващите страни не разполага със собствени военни сили, за да победи другата. Директната помощ от Турция или Русия обаче може да промени коренно тази ситуация. Пристигането на руснаците, които ще се присъединят към хилядите судански наемници на Халифа Хафтар, със сигурност ще наклони везните в посока на либийския фелдмаршал.

На хартия правителството на националното единство, ръководено от Фаиз Сарадж, е официално единственото легално правителство в Либия и се ползва с подкрепата на ООН, САЩ и Европейския съюз. Но това е само на хартия. Всъщност само Турция и в по-малка степен Катар подкрепят това правителство. За по-малко от месец Фаиз Сарадж се срещна два пъти с Ердоган и подписа с него военно и военноморско споразумение. Истанбул вече е готов към следващата стъпка.

Аналитикът Карим Мезран счита, че ако Турция стане основният съюзник на легитимното правителство, вместо Европа или САЩ, тогава споразумението между Москва и Анкара ще бъде достатъчно за решаването на либийския проблем.

„След подписването на такова споразумение силата на САЩ и ЕС ще бъде подкопана“, казва Карим Мезран.

Опасността конфликтът в Либия да ескалира във война, както в Сирия, е очевидна.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа