Подизпълнител изгуби секретни планове на сградата на MI6

Службата за секретно разузнаване разследва строителния предприемач Балфур Бийти, след като последният загуби секретни планове на централата на MI6 в Лондон по време на ремонтните дейности там, съобщава The Sun.


Загубата на документите била открита преди няколко седмици, след като плановете изчезнали от безопасно помещение, в което се съхраняват по време на изпълнението на проекта.


Централата на MI6 във Воксхол Крос, на брега на Темза, е една от най-емблематичните сгради в Лондон, която се появява в няколко филма за Джеймс Бонд. Тя е проектирана от архитект Тери Фарел и е вдъхновена от стила арт деко на тридесетте години и храмовете на ацтеките и маите.


Чертежите, съставени от Балфур Бийти са съдържали информация за централата на британската разузнавателна агенция и могат да бъдат полезни за враждебни държави, терористични групи или банди на организираната престъпност, според медиите.


Плановете съдържали подробности като места за влизане и излизане, аларми и други мерки за сигурност, места на бюрата и окабеляването на сградата. Архивите се съхранявали в безопасно помещение, до което само около 40 изпълнители са имали достъп.


Служители по сигурността претърсиха местопрестъплението, докато тези, които имат достъп до документите, били разпитани. Въпреки че повечето файлове вече са намерени в същата сграда, някои все още липсват.


Въпреки че се смята, че те са изгубени от небрежност и че не е бил извършен грабеж, многомилионният договор с Балфур Бийти е анулиран, въпреки че работата все още не е приключила. Изпълнителят отказа коментар. Междувременно британското външно министерство, което ръководи MI6, обяви, че няма да коментира въпроси, свързани с разузнаването.

Станете почитател на Класа