Предложение за Бразилия: „Създайте фючърсен пазар за кислород, вместо да изсичате дървета“

Анализаторът Макс Кайзер коментира от Рио де Жанейро, как изсичането на Амазония се ускорява през последните месеци, докато необузданият печат на пари от Федералния резерв се превръща в исторически връх на пазарите. Макс продължи да интервюира инвеститора на частен капитал Робърт Уилсън за това как да печелим от тропическите гори чрез интелектуална собственост и търговското присъствие на Китай в страната.


„Ако бихте управлявали държава, която има зрелищна девствена джунгла, какво бихте направили?" попита Макс Кайзър, а отговорът бе „Не бих я разкъсвал и нито продавал в замяна на кибритени клечки".


"Имам предложение за Бразилия: те трябва да създадат пазар за кислородни фючърси. Нека помислим за страни като Индия или Китай, които умират заради големите замърсявания и биха могли да облекчат проблемите си, като купуват кислород от Бразилия", предлага той.


Според него „този пазар на кислородни фючърси може да бъде индустрия за половин милиард долара, а в допълнение бразилското правителство би направило много по-добре да монетизира кислорода от джунглата по този начин, вместо да изсича дърветата в замяна на фиатни пари."


В крайна сметка парите се правят от хартия, припомня Макс, „така че всичко, което те правят, е да подхранват апокалипсиса на фиатните пари, като отсичат белите дробове на нашата планета".


Анализаторът посочва, че при всички случаи „хартиените пари имат отрицателни лихвени проценти в Европа, и в момента златото превъзхожда всеки друг хартиен актив".

Станете почитател на Класа