Eвропа е претъпката със секретни шпионски бази

Според Анна Чапман, в сравнение с това, което се случва в света на разузнаването днес — времената от Студената война са просто детска градина. Авторът на египетската публикация разказва своята версия за дейността на руското и друго разузнаване.

 

:

 

 

Шпионските конфликти не приключиха с края на Студената война. Напротив, те се активизираха, благодарение на технологичния прогрес, глобализацията и доминирането на големите корпорации като Facebook и Google, които, наред с други неща, притежават данните на милиарди хора по целия свят.

Центровете за шпионаж винаги са били свързвани с изумителна природа, висок стандарт на живот и слаб държавен контрол, сякаш разузнавателните агенции специално търсят идеалната работна атмосфера за събиране на информация и планиране на тайни операции.

По този начин Виена, Брюксел и Берлин са идеално подходящи за всички горепосочени критерии. Живописната природа и високият стандарт на живот привличат чуждестранните агенти след Студената война, които използват потенциала на европейските градове за извършване на шпионаж.

Чуждестранните разузнавателни агенции наскоро започнаха да използват градове във френските Алпи, но все още не като постоянна „шпионска база”.

Брюксел, пази се, руснаците подслушват ????

През август 2018 г. Брюксел влезе в заглавията след съобщенията, че Великобритания шпионира висши служители на Европейския съюз, опитвайки се да получи информация за плановете на ЕС за Brexit (излизането на Великобритания от ЕС). Така скандалът, който избухна, припомни образа на белгийската столица като опорен пункт за шпионска дейност.

Не е тайна, че много чуждестранни разузнавателни агенции събират необходимата информация именно в Брюксел, тъй като централата на ЕС и НАТО са в белгийската столица. Например, разузнавателните служби и службите за сигурност на страните от Близкия Изток и Африка събират в Брюксел информация за множеството диаспори, които живеят в Европа и влияят на политиката.

„Студената война се завърна. Днес има повече шпиони, които работят в Брюксел, отколкото преди падането на Берлинската стена (до 1989 г.)“, заяви висш служител на белгийското разузнаване, който пожела да остане анонимен.

А бившият американски посланик в Белгия Хауърд Гутман каза: „Няма начин да попречим на шпионите да влязат в Брюксел. Просто винаги трябва да помните, че руснаците и китайците подслушват това, което казвате в този град. В офиса ми в Брюксел постоянно търсехме всякакви устройства за подслушване. Между другото, веднъж преди лягане пожелах лека нощ на онези, които ме подслушваха».

Не само руски и китайски шпиони присъстват в Брюксел. През 2003 г. бившият специален агент Едуард Сноудън оповести публично информацията за електронните методи за наблюдение на американските разузнавателни служби, включително незаконното подслушване на европейски лидери и служители на НАТО.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа