Палестинците ще намалят протестите на границата между Израел и Газа

Палестинците в Газа ще намалят протестите по протежение на укрепената граница с Израел, заявиха в четвъртък фракции от ивицата. Изявленията се разглеждат като знак за трайно сдържане по границата между Израел и ислямистките владетели на Газа от Хамас.


В продължение на близо 20 месеца палестинците провеждат ежеседмични петъчни демонстрации, наречени „Великият марш на завръщането". Те често стават ожесточени, като хвърлят скали и огнени бомби по израелските войски, които реагират чрез стрелба с жив огън.


Медицинските служители в Газа твърдят, че 214 палестинци са били убити от началото на протестите в петък през март 2018 г., предаде Ройтерс. Протестите намаляха през последните месеци. Анализаторите приписват спада на дипломатическите усилия на Египет, Катар и ООН за предотвратяване на по-широка ескалация между Израел и Хамас.


Протестиращите призоваха за прекратяване на блокадата за сигурност, наложена на Газа от Израел и Египет, а палестинците да имат правото да се върнат на земята, от която техните семейства са избягали през 1948 г.

Станете почитател на Класа