Ислямската среща на върха отхвърля всичко застрашаващо "правния и исторически статут на Източен Йерусалим“

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) събра лидери и делегати от 57 държави на среща на върха в Мека (Саудитска Арабия), малко след като в града се проведоха две други срещи на арабския свят. Централният въпрос беше палестинската кауза. Участниците осъдиха нарушаването на "законните права на палестинския народ, гарантирани от резолюциите на международната легитимност и Арабската мирна инициатива".


"ОИС отхвърля всяко действие, което нарушава историческия и правен статут на Източен Йерусалим и заплашва дву-държавното разрешаването на конфликта." Събралите се изразиха енергично отхвърляне на решенията и позициите на всяка страна или международна организация, която подкрепя продължаващата окупация на палестинските територии, включително решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел, както и решенията на страните, преместили в този град посолствата си в Израел.


Организацията призова държавите-членки да не оставят тези актове без отговор и да отхвърлят всички незаконни израелски мерки, които се стремят да променят фактите в окупираните палестински територии, въпреки че този път не изрази желание да се върне на палестинците цялата територия, която им е принадлежала преди създаването на Държавата Израел.

Станете почитател на Класа