Русия строи най-големия и най-мощен ядрен ледоразбивач в света

  • Корабът, наречен Арктика, ще бъде пуснат на вода в корабостроителница в Санкт Петербург и ще има ядрен реактор с мощност 60 мегавата. Церемонията за най-големия и най-мощен в света ядрен ледоразбивач ще се проведе на 26 май, което съвпада с 160-годишнината от основаването на завода-производител, Балтийский завод. Корабът, който е в процес на изграждане от ноември 2013 г., е първи от серията, известна като Проект 22220.

  • Миналата година в завода започна изграждането на втори ледоразбивач от същия клас. И двата ще са част от руската търговска флота, а руските северни реки носят имената на Арктика и Сибир.

  • Арктика може да се придвижва не само в морето, но също и по поречията на големите реки на Сибир. В Северния ледовит океан ледоразбивачът може да преминава през лед с дебелина до 2,9 метра. Реакторът, който е инсталиран, е с мощност от 60 мегавата и ще осигури широка автономия на навигация.

  • След пускането на вода ледоразбивачът ще остане закотвен в устието на река Нева, докато корабостроителниците на Санкт Петербург завършат строителството и го подготвят за тестване. Очаква се да започне търговска експлоатация през 2018 г.

Станете почитател на Класа