Икономиката на Саудитска Арабия тръгна по пътя на Гърция

  • Саудитският бюджетен дефицит като процент от БВП, е същият като на Гърция през 2009 г., преди да избухне кризата с гръцкия дълг, подчертава доклад на Deutsche Bank.
    Приходите на Саудитска Арабия слизат под нивото на разходите, когато цената на петрола спадне до $ 37 за барел, според доклад от Deutsche Bank, а цената на сорта брент току-що достигна тази стойност в първата търговска сесия на 2016 г. Това съвпадна с новината за прекъсването на отношенията между Рияд и Техеран.

    Германските експерти прогнозират, че през следващите 12 месеца саудитците ще похарчат около 224 000 милиона, а приходите им ще бъдат само 137 000 млн. Проблемът е, че Саудитска Арабия обикновено харчи повече от приходите и в годините след кризата от 2008 г. този преразход се превърна в тенденция.
  • Най-оптимистична прогноза показва дефицит от 13%. За постигането на тази цифра, саудитското правителство има желание да намали субсидиите на бензина, което би означавало увеличение на цените на горивата с 66%; а също и увеличаване тарифите за потреблението на вода и електричество. Но за Рияд приоритетните разходи през последните години са за армията и докато продължават въоръжените конфликти в Йемен и Сирия и вълненията в други региони на Близкия Изток, малко е вероятно това да се промени.

    Рияд никога не е бил изправен пред голямо предизвикателство, като строги икономии и съкращения на разходите в бюджета в стила на Европейските страни, но сега е на път да поеме по същия път. При тези условия, "следващият губещ във войната на цените на петрола, предизвикана от Саудитска Арабия, може да бъде нейната собствена икономика."

    Скорошна прогноза на експерти от ОПЕК показва, че петролът дори и след 2040 г няма да се върне в ценовите равнища на 2013 г., т.е. над $ 140. Междувременно, на международния пазар се връща и Иран, който обявява възможност да продава петрол по $ 1 на барел.

Станете почитател на Класа