Първо кацане на граждански самолет на Китай на изкуствените острови

  • Въпреки че Виетнам и Филипините са изразили своите протести, китайското правителство заяви, че маневрата е направена "изцяло в областта на нейния суверенитет".

    След като граждански самолет се приземи на пистата построена във Fiery Cross, архипелага Спратли, китайският външен министър, Хуа Чунинг, обясни, че намерението е да се тества дали местото отговаря на стандартите на гражданското въздухоплаване.

    Той добави, че всички действия са били извършени "изцяло в областта на суверенитета на Китай", съобщи Reuters. Въпреки това, САЩ и съседните страни изразиха страх за напредъка на дейностите в областта , а Виетнам и Филипините направиха официални протести.

    "Страхът е, че Китай поема контрол над Южнокитайско море, което засяга свободата на корабоплаването и въздушно пространство", заяви говорителят на външното министерство на Филипините, Чарлс Хосе.

    Пистата, построена в района, управляван от Пекин, е дълга 3000 метра и е предназначена да приема полети на дълги разстояния, като например на транспортни самолети, бомбардировачи и изтребители.

Станете почитател на Класа