Северна Корея е тествала успешно водородна бомба

  • Севернокорейските власти потвърдиха в изявление за медиите, че са извършили успешно първия си тест на водородна бомба на полигон в северната част на страната.

    Севернокорейските централна телевизия и радио пуснаха официално изявление от Пхенян за успешното приключване на ядрен опит във военен полигон на север. Това е четвъртият тест на ядрени оръжия в корейската история и първи на водородната бомба, чието съществуване бе обявено от властите в края на миналата година.

    Зарядът на бомбата е "направен със собствени технологии", като е описано подробно в изявлението. Нейната експлозия "не е вредна за околната среда" и съответства на "стратегическата посока на Работническата партия на Корея." След теста, твърдят властите страната вече има "по-мощни сили за ядрено сдържане".

    Севернокорейците казват, че е тествана "миниатюрна" версия на водородната бомба, с която разполагат. В същото време настояват, че са "отговорна ядрена сила", която ще използва оръжия за масово унищожение, само ако техния суверенитет е непосредствено застрашен. Освен това, Пхенян казва "няма намерения да прехвърли своята ядрена технология на трети страни."

Станете почитател на Класа