Прогнози, които Бил Гейтс направи преди 20 години:

  • На 3 януари 1996 г., Когато все още само 1% от населението на света използва Интернет, CEO на Microsoft Бил Гейтс пише поредица от предсказания за бъдещето на мрежата в едно есе, озаглавено "Съдържанието е царят" . Ето някои от сбъдналите се от тях:
    Смъртта на печатни медии."Въпрос, задаван от мнозина е до каква степен една фирма, която обслужва интересите на група чрез печатните медии, ще бъде успешна в онлайн услугата. Дори самото бъдеще на някои печатни издания е изложено на риск от интернет", пише Бил Гейтс през 1996. Изглежда, че съоснователят на Microsoft е бил прав. Всъщност, повечето от медиите вече имат онлайн версия, докато други са напълно предадени на дигиталния свят.
  • Местните новини ще се превърнат в глобални. "Въпреки, че треската за злато днес се ограничава само до САЩ , очаквам да доминира света, когато разходите за комуникация спаднат и критична маса от локализирано съдържание стане достъпно в различни страни," прогнозира Гейтс и е прав. В действителност, разходите за достъп до Интернет спаднаха значително, а според различни оценки, 40% от населението в света използва Интернет. Работата на журналиста е значително опростена, тъй като можете да получите всички видове информация по интернет и през последните години няколко местни новини имат глобален обхват.

  • Разцветът на съдържание, генерирано от потребителите. "Едно от най-интересните неща за Интернет е, че всеки, който има компютър и модем може да публикува всяко съдържание, което създаде. В известен смисъл, интернет е медиен еквивалент на ксерокса - позволява материалът да се дублира при ниски разходи, независимо от размера на публиката" помисли Гейтс преди 20 години. Днес потребителите да споделят своето собствено съдържание във Facebook, Instagram, Reddit, YouTube-и това са само най-популярните.

  • Интернет съдържание ще стане голям източник на пари. "В съдържанието, очаквам да се правят реални пари чрез интернет, както се случи по телевизията", пише Гейтс. През 1996 г. връзките бяха много бавни, интернет имаше малко мултимедийно съдържание. Също така, не е било популярно рекламирането в интернет. Въпреки това, в наши дни, с толкова много хора, използващи мрежата всеки ден, е изгодно да се рекламира в интернет. Може би Internet все още не достига нивото на TV парите за реклама, но вече плътно се доближава.

Станете почитател на Класа