Иран е готов да взриви световния пазар на газ

  • Иран си подготвя почвата за привличане на инвеститори за газовата си индустрия, предвид възможността за пълно премахване на икономическите санкции, съобщиха иранските медии.

    В тази връзка, Техеран се стреми чуждестранните инвеститори да вложат парите си в иранския газ, като планира да се превърне в основен играч на световния пазар, съобщи PressTV.

    "Първият ни приоритет е да изнасяме газ за нашите съседи, защото разходите за транзит и тръбопроводи ще бъдат по-ниски. Първо ще опитаме да се насити регионалния пазар", заяви иранският министър на петрола Бижан Зангенех, цитиран от новинарски портал.

    Иран вече има подписани договори за износ с държави в региона, включително с Ирак, който тази година ще започне да получава газ за електроцентралите в Багдад и Дияла чрез нов газопровод. Изграждането на още един газопровод, който ще достигне до град Басра в Южен Ирак, ще бъде завършено през следващите две години.

    "С въвеждането на новите проекти, се очаква общата дължина на газопроводи от Иран да надхвърли 70 000 км, което го прави трети по мрежата за трансфер, след Русия и САЩ ", съобщава порталът.

Станете почитател на Класа