На саудитците наистина не им пука дали ядосват в Белия дом

Саудитският режим вече не се интересува от реакцията на Белия дом за прекъсването на дипломатическите отношения с Иран, според Ройтерс.

Техеран "си пъха носа" в делата на Близкия изток и "спонсорира тероризма", според анонимен източник, запознат със Саудитска Арабия, цитиран от Ройтерс. "На саудитците наистина не им пука, ако те разгневят Белия дом", подчертава той, отбелязвайки, че проблемът с Иран "вече е повече от достатъчен."

Декларациите идват след като ирански демонстранти в неделя щурмуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран, за да протестират срещу екзекуцията на шиитски духовник, заедно с 46 други хора в Саудитска Арабия, след което Рияд прекъсна дипломатическите отношения с Техеран.

Екзекуцията на Шейх Нимр предизвика силна реакция на отхвърляне, не само между длъжностни лица от Иран, но също така в ООН и Вашингтон. "Ние потвърждаваме нашия рпизив към правителството на Саудитска Арабия да зачита и защитава човешките права, както и да се гарантира справедлив и прозрачен съдебен процес на всички ", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ, Джон Кърби, в изявление.

Иран внесе официален протест срещу екзекуцията на духовника, след което демонстрантите подпалиха консулството и посолството на Саудитска Арабия в Иран.

Станете почитател на Класа