Защо две страни си оспорват остров, където живеят само 131 души?

  • Островът Migingo, разположен на езерото Виктория, е обект на желанието на двете африкански страни, които преди седем години са били на ръба на войната с лице за неговия суверенитет.
    Само с 2000 квадратни метра този малък остров е исторически оспорван от няколко африкански държави, а от 1926 г. е признат като част от Кения. Но преди седем години ескалира напрежението в района, което е довело до Кения и Уганда на ръба на войната.

    Какво може да е интересно в такава малка територия, където преобладава бедността? Според сайта Gizmodo, мястото предлага най-добрите възможности за риболов ресурси и доход, много търсени в тези бедни страни.

    В този смисъл, Уганда от рибарите подчертават значението му за риболова на нилски костур и настояват страната да претендира суверенитета му. Въпреки това, днес Migingo е под суверенитета на Кения.

    Несигурният острова, който някога е имал 500 жители, е обкръжен от пирати и насилие, извършвано от военни и правителствени агенти, коитовземат подкупи в размер до $ 300 за уреждане на местоживеене, цифра твърде висока за условията на живот в областта.

    Поради тази причина това малко парченце земя на брега на езеро в сърцето на Африка се смята за едно от местата, където животът е най-труден, въпреки че храни рибарски семейства.

Станете почитател на Класа