2015: Русия каза "Баста!" на САЩ

От 2003 г., Москва гледаше с безкрайно търпение как водените от САЩ сили причиняват хаос в Централна Азия, Близкия изток и Северна Африка. Но тази година, Владимир Путин се задейства в Сирия и с тази стъпка каза "Баста!" на Вашингтон, пише в статията си американския анализатор Робърт Бридж.
Експертът отбелязва, че в днешно време, когато дипломатите комуникират един с друг по своите лаптопи и акаунти в Туитър, методът на Москва, да информира своите американски партньори, че започва операции с бомбардировки в Сирия "бе жест, напомнящ за една ера на кавалери. " Вашингтон заяви, че е научил за плановете на Москва в Сирия при лично посещение от един руски генерал, който се появил в американското посолство в Багдад. Само час по-късно, руската армия с пълната подкрепа на Дамаск изненада света с мощна въздушна атака срещу силите на Ислямска държава в Сирия.
"Руската демонстрация на сила беше възклицателен знак към коментарите на президента Владимир Путин, който ден по-рано изобличи западните сили в Общото събрание на ООН за масивната катастрофа, създадена от тях в региона чрез безразсъдното сваляне на лидери на няколко правителства без ясна представа за това кой или какво ще запълни празнината, както и за появата на ИД " казва анализаторът.
Думите на Путин, че ислямската държава не може да се появи от само себе си и групата се е формирала като оръжие срещу нежеланите светските правителства, са били подкрепени от тайните документи, публикувани от американската НПО Judicial Watch. Публикуваните материали потвърждават връзката на САЩ с Ислямска държава, като ИД заедно с Мюсюлманско братство и ACI (клетка на Ал Кайда в Ирак) са основните движещи сили на бунтовниците в Сирия с подкрепата на страните от Персийския залив и Турция.

"Нищо чудно, че американската политика изглежда е създала повече терористи, отколкото е елиминирала. Русия разбра, че бездействието ще позволи на тази група диваци да се разраства безпрепятствено в Сирия, в опасна близост до границата с Русия, да не говорим за руската военноморска база в Тартус ", пише анализаторът.
Позовавайки се на реакцията на международната общност в началото на руската операция на ВВС в Сирия, Бридж казва, че тази предвидима стъпка на Москва е изненадала Запада.
"Америка е най-могъщата държава в света и ние няма да се уплашим от Русия и Китай," цитира анализатора думите на сенатор Джон Маккейн през 2013 г., попитан дали мисли, че Русия и Китай може да се намесят в Сирия. "Ние не сме притеснени, защото гарантираме, че няма да действат", добави Маккейн.

Друг член на НАТО, Турция, обвинена от Русия в незаконно закупуване на петрол от ИД, също бе изненадан. Според Бридж, яростта на Анкара за нейния злополучен бизнес с петрол от операцията на руските ВВС е била толкова силна, че я накарала да предприеме радикална стъпка: да свали руски бомбардировач, което "доведе света до ръба на Трета световна война. "

В края на своята статия американският анализатор заключава, че руската военна операция в Сирия е разкрила гнездо на стършели на незаконната дейност, голяма част от които е свързана само косвено с ИД и все още е рано да се каже какво влияние ще имат тези смущаващи разкрития през 2016.

Станете почитател на Класа