Китай и Русия са новите глобални играчи

Русия и Китай са новите глобални играчи, които се противопоставят на новия световен ред на САЩ, коментират Мишел Шеван-Коетци и Ексел Хелман в The Nationa Interest.
Москва установява все по-тесни военни, икономически и енергийни връзки с Китай, като си осигурява алтернативни експортни пазари и допълнителни зони за политическо влияние. САЩ виждат в сътрудничеството на Москва и Пекин сериозна заплаха за своите интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Русия играе ключова роля в модернизацията на китайската армия.
Освен това, укрепването на съюза на двете държави може да подкопае способността на САЩ при налагане на своите интереси в икономическата и финансова сфера, като смекчи последствията от санкциите против Русия. Миналата година Москна подписа споразумение за валутен суоп с Пекин за 24,5 млрд долара – то трябваше да намали зависимостта на Русия от долара и едновременно да придвижи юана към валутния пазар. Китай от своя страна постигна обявяването на юана за световна валута от МВФ.
Финансовото взаимодействие на двете страни ще се отрази на имиджа на САЩ като световен лидер.
Междувременно Индия и Русия подписаха споразумение за борба с тероризма по време на държавното посещение на индийския премиер Нарендра Моди в Москва, предаде вестник The Economic Times. Споразумението предвижда механизъм за активиране на обмена на разузнавателна информация, обучение и подобряване на цялостния капацитет за борба с нарастващата заплаха".
Моди е подарил на Путин меч от XVIII век и фрагмент от ръкопис на Махатма Ганди. Днес двамата преговорят за съвместни проекти в атомната енергетика, петролния бизнес и военно-техническото сътрудничество. Двамата ще обсъдят двустранното взаимодействие по линия на ООН, Брикс и Г-20.

 

Станете почитател на Класа