Експерти разкриват кой купува петрол от ислямската държава за милиони долари

Доходите, получени от Ислямска държава чрез контрабанда на петрол достигат най-малко 1,5 милиона долара на ден. Експертите се питат кой има полза от сътрудничеството с ИД, купувайки "черното злато" на терористите.

Районът, разположен в непосредствена близост до Палмира в централната част на Сирия, е от стратегическо значение за Ислямска държава, тъй като мястото е едно от най-големите находища на нефт в страната. Продавайки от неговите нефтени находища, терористите успяват да печелят милиони долари.

Екстремистката група е завзела най-малко девет основни находища в региона. "Ислямската държава е поела контрола над по-голямата част от петролната инфраструктура на Сирия. В Ирак, ИД също контролира значителна част от суровия нефт. Терористите печелят най-малко 2 000 милиона годишно от продажба ", казва изтъкнат експерт.

Според наскоро разкри документи, получени от Financial Times, споразумения за покупка се подписват на мястото на производство, където независимите търговци купуват петрола за препродажба. Значителна част от този петрол, над 50%, приключва в ръцете на американските компании. Със спечелените пари, ислямистката група купува военна техника, гранатомети и всички необходими видове боеприпаси и оръжия.

"Ако коалицията на САЩ наистина искаше да се отърве от бунтовниците, първо биха унищожили петролната инфраструктура на терористите, но те не го правят. Защо? Защото бунтовници служат на интересите на Запада, особено на САЩ. Това означава, че ако лишим бойците от основния им източник на финансиране, терористите ще престанат да се подчиняват, нещо което сега позволява на Вашингтон да поддържа напрежението в региона ", казва редакторът на британското списание "Politics First" Маркус Пападопулос.

Станете почитател на Класа