САЩ изоставят двойствеността

Очевидна тенденция "на раздяла с дуалността" се вижда в подхода на САЩ по отношение на международните отношения, оценява говорителят на Руското министерство на външните работи Мария Захарова. По този начин тя определи във Facebook профила си метаморфозите в позицията на Белия дом по отношение на външната политика на Русия.

Захарова отбеляза, че по време на текущия кръг от преговорите, проведени във Виена, за възможни решения на конфликта в Сирия, на руския външен министър Сергей Лавров предложили стол в центъра на масата на преговорите, в непосредствена близост до държавния секретар САЩ, Джон Кери. Това се случва, въпреки че официалният говорител на Белия дом Джош Ърнест заяви в четвъртък, че Русия е изолирана и другарува само с държави като Сирия и Иран.

"От една страна, те посочват, че" Русия е значително изолирана. От друга страна, се опитват всячески да се качат на крилото на руски изтребител, преди да излети към сирийския хоризонт. И трябва да се качат, след като вратите на информационния център в Багдад са отворени за всички, включително и за Вашингтон. "

Първоначалната реакция на САЩ, когато руската въздушна операция започна в Сирия и разтревожи Белия дом, не бе толкова категорична. "Ние подкрепяме искрените усилия за борба с ислямска държава. Ако действията на Русия имат тази цел, ние сме готови да аплодираме тази стъпка", заяви държавният секретар Джон Кери, пред Съвета за сигурност на ООН на 30 септември. Идеята за изолиране на Русия се появи в дневния ред на Белия дом в началото на конфликта в Украйна. През 2014 г. руският президент Владимир Путин подчерта на няколко пъти, че това е "абсурдна и илюзорна цел."

Станете почитател на Класа