×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

"Ариб, повелителката на халифи" излиза с логото на ЕМАС

Мястото на действието е Средният изток. Времето - краят на VIII, началото на IX век. Керван след керван пъпли по хилядите километри на Пътя на коприната, коне и мулета теглят с мъка натежалите от стока талиги. Скъпи аромати и подправки, тежки индийски кашмири и ефирни китайски коприни пътуват към пазарите на Персия и Арабия и към дворовете на европейските владетели, започващи да отварят своите врати за лукса и изискаността. А Пътят на коприната пресича неминуемо владенията на могъщия везирски род на Бармакидите, получаващи от всяка талига своя дан.
Халифатът е достигнал своя разцвет. Палатите тънат в невиждан разкош, в тежката нега на южните нощи красавици робини от близо и далеч подслаждат с вино и любов живота на велможите. След многобройни битки и победи халифът Харун-ар-Рашид е подчинил на волята си огромни земи, носещи му и огромни богатства.
Да, той е същият - Харун-ар-Рашид, жестокият халиф от "1001 нощ". И животът му е същият - като в приказка. Но не за Шехерезада и за приказки става въпрос в книгата на Агнес Имхоф, а за истинската история на една невероятна жена, Ариб, успяла да оцелее и да постигне своята победа в живота в един толкова мъжки свят и в едно толкова враждебно за жените време.

Владенията и богатствата на Бармакидите не остават извън полезрението на Харун-ар-Рашид. За да сложи ръка на владенията и имуществото им, той избива цялото семейство. Ариб, деветгодишната дъщеря на Бармакид, е единствената, която се спасява с една от робините певици на баща си. Двете момичета странстват и се крият години наред в кервани и колиби из солените степи на Арабия и Персия, докато накрая Ариб е разкрита и попада в плен на самия халиф, като става част от харема му. Надарена с красота, божествен глас и музикален и поетичен талант, тя бързо заема оспорваното челно място сред куртизанките на Двора, покорява халифи със своя уд и своите песни, чиято музика и текст сама съчинява, и не забравя клетвата да отмъсти за баща си...

Днес наричат Ариб "Дивата на Изтока", сравняват я по известност и влияние със съвременна попзвезда. Авторката Агнес Имхоф, специалистка по културата и историята на Арабия и Персия, владееща езиците на тези страни, е описала по неповторимо жив, цветен и въздействащ начин живота на тази харизматичнa жена. При търсенията си на исторически източници тя открива, че Ариб е омайвала своите халифи и с гозбите си. Част от рецептите са приложени в книгата, за да допълнят усещането от романа за празненство на сетивата. А читател е изразил в интернет впечатленията си от романа по следния емоционален начин, отговарящ напълно на неговия стил и съдържание:

"... пренесох се в тайнствен свят, влизах в екзотични дворци, надничах в хареми на халифи, вървях по Пътя на коприната, съпровождах кервани, срещах поклонници, търговци на коприна и номади. Уханието на розова вода и на подправки дразнеше ноздрите ми, песните на Ариб звучаха в ушите ми."

Станете почитател на Класа