Цветанов се оправдава за подслушването

Бившият вътрешен министър от кабинета "Борисов" Цветан Цветанов се опита да се оправдае за скандала с подслушването на журналисти, политици и високопоставени държавници, включително от неговата партия ГЕРБ.

"Аз мога да кажа, че никога, по никакъв повод - не само журналисти, не само политици, не само бизнесмени, но и всички български обикновени граждани, никога по никакъв повод не сме си и помисляли, камо ли пък да го правим", бяха думите на Цветанов. Така той отговори на въпрос дали ще се оттегли, ако е подслушвал журналисти и политици незаконно, дори полузаконно.

В имената, които излязоха вчера в медии бе и това на журналиста Сашо Диков. Той днес попита в парламента Цветанов вярно ли е, че го е подслушвал, макар и изработено законно. "Моля ви се не се поддавайте на тези провокации и тези внушения, това са опорните точки", отговори Цветанов.

Ако се окаже, че сте ме подслушвал?!, попита го още веднъж Диков. "Няма такова нещо г-н Диков, вие знаете, че сме имали различни менения, но това не значи, че трябва по този начин да се отнася държавата с инструмента, който може да ползва", каза Цветанов.

Една от подслушваните от Цветанов е вицепрезидентът Маргарита Попова. Нейният кратък коментар в тази връзка беше: "Това е мерзка работа! Мерзка, отвратителна работа".

Скандалът с масовото подслушване стана една от емблемите на сваленото в резултат на масови протести правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ през февруари 2013. Като основен отговорен за подслушването на бизнесмени и политици, включително министри, президента, вицепрезидента на Републиката и еврокомисаря Кристалина Георгиева се смята тогавашният вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов.

Скандалът бе определен като "Българският Уотъргейт" и беше широко отразен от всички световни медии, които имат кореспонденти в страната ни. Колите, с които се е осъществявало незаконното подслушване, бяха кръстена "Цецомобили". Впоследствие беше установено, че не става дума само за една кола, а за няколко. Те са подслушвали не само в столицата, но и в цялата страна, за което неотдавна призна и самият Цветанов.

Станете почитател на Класа