Над 4 000 кукери в Симитли

 Зрелищно шоу на стадион "Септември" в Симитли творят 27 кукерски групи от цялата страна и чужбина, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.
Фестивалът, който за втора година се провежда под мотото "Симитлия – древната земя на кукерите", датира вече 12-та поредна година и събира на едно място кукерски традиции, обичаи и ритуали от цяла България. За първи път днес в пъстрата програма се вписват кукери от Карлово, Тунджа, Елин Пелин, Калофер, Карлово, Сопот, Сапарева баня, село Пещера, община Земен. Общо 19 са гостуващите групи, сред които са и познатите кукери, бабугери, станчинари, чауши... от Бургас, Павел баня, Петрич, Гоце Делчев, Кюстендил, от македонския град Пехчево. Общият рой на участниците е над 4 000 души, на възраст от 1 до 91 години.
Пъстротата на кукерската и сурвакарска традиция от различни краища на България ще се допълва с участието на кукерите от община Симитли. Участниците, домакини са само осем групи. Сред които изконните традиции, запазени в селата Крупник, Полена, Черниче, Полето, Брежани, Железница и в град Симитли. Поради големия интерес за участие тази година кукерите от град Симитли се явяват само в две сборни групи.
Дефилето започна в 9.30 часа днес, финалът се очаква в късния следобед с парадна масовост и дефиле на всички кукери, участници във фестивала.
За първи път кукери се събират на дефиле на стадиона през 2003 година, когато кметът Апостол Апостолов възражда традицията за провеждане на фестивал на кукерските и маскарадните игри.
Тази година "Симитлия – Древната земя на кукерите" се провежда под патронажа на министерство на културата.

Станете почитател на Класа