Таня Димитрова, новият депутат от ГЕРБ: Ще отговарям за медийната политика


Таня Димитрова доби популярност като водещ на предаването „Телевизионен справочник“. През 2009 г. стана общински съветник от ГЕРБ в София , а вчера се закле като депутат от същата партия. Тя идва на мястото на избрания за шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Ето какво каза Димитрова пред „Класа“.


- Г-жо Димитрова, какви са идеите ви, с които ще се включите като депутат?

- Казаха ми, че ще отговарям за медии, ще бъда в комисията по култура, гражданско общество и медии. Мисля, че там мога да бъда полезна. Това съм работила и от това разбирам. За съжаление не мога да ви кажа конкретно за идеите си сега, но познавам добре закона, защото 3 години бях директор на мониторинга в СЕМ. Има неща, които ще се променят, но засега ми е нужно време – от февруари миналата година бях общински съветник в СОС и малко се откъснах от медийните теми. Трябва ми време, за да вляза в час.

- Как ще коментирате в тази връзка намаляването на състава на СЕМ?
- Абсолютно правилно. Петима членове могат да свършат същата работа както 9, няма нужда от такъв брой.

- Казахте пред бТВ, че сте против сливането на БНТ и БНР, ще поясните ли по-подробно защо?
- Не знам мотивите за сливане. Обаче тази игра вече съм я играла – стъпих в националната, когато беше комитет. След това бяхме отделно радио и телевизия. После ни извикаха в радиото да ни обединяват. Не видях някаква промяна да се случи. Сега следя състоянието на двете медии и е учудващо - БНР е финансово по-стабилно, а в БНТ проблемите са повече. Ако двете се слеят, проблемите на БНТ ще се прехвърлят на радиото.

- Имате ли фаворит за шеф на БНТ или поне като профил, какви качества трябва да притежава?
- Фаворит нямам. Според мен обаче трябва да има мениджърски качества. Да е просто добър журналист не е достатъчно.

- Как станахте член на ГЕРБ и решихте да се занимавате с политика?
- Член съм на ГЕРБ още от началото, когато бе учредена партията през 2006 г. Преди това бях дълги години в СЕМ и просто реших, че ако искам някои неща да се променят, трябва да вземам участие в политиката. Това ме провокира.

Интервюто взе Райко Байчев

Станете почитател на Класа