Депутати поискаха да се спрат съкращенията в ДАНС

Райко Байчев

Да се прекратят съкращенията на бюджета на Държавната агенция за национална сигурност, поискаха вчера от парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който в момента оглавява на ротационен принцип комисията за ДАНС, заяви, че депутатите в нея скоро ще излязат със становище, с което ще настояват парламентът да преразгледа решенията си. „Вече са направени съкращения в бюджета на ДАНС. Досега са орязани около 20%. С новите съкращения ще се стигне общо до 40%“, заяви Сидеров. „В момента в агенцията се съкращават 250 души и ако се орежат още разходите на ДАНС, има риск тези хора да останат без обезщетение“, добави лидерът на „Атака“. „Агенцията със своята работа досега е направила така, че от разкриване на икономически престъпления в хазната са влезли доста пари. Ако погледнем чисто аритметично, агенцията си е изработила бюджета и няма основание да й се режат така драстично средствата”, каза още Сидеров.
На същото мнение са и от ДПС. „Това, което каза Сидеров, е прието с консенсус и от нас“, коментира пред „Класа“ депутатът от ДПС Камен Костадинов, който е един от петимата членове на същата комисия. „Откакто Цветлин Йовчев ръководи ДАНС, там има истинска реформа. Имаше вече съкращения, преструктуриране. Министър Дянков каза, че дава пари срещу реформи, а ако някъде има реално реформи, то това е в ДАНС“, заяви още Костадинов. Той добави, че ДАНС участва наравно с МВР в борбата срещу престъпността и не бива да се подценява. „Искам първо да се запозная с предложенията за съкращения на бюджета и тогава ще коментирам“, каза пред „Класа“ Димитър Дъбов от Коалиция за България.
На 15 юни председателят на ДАНС Цветлин Йовчев обяви, че с актуализацията на бюджета в подопечната му агенция се отваря дупка от около 12 милиона лева. Тогава той подчерта, че се спестява дори от стационарни телефони, разходи за топлоенергия, въпреки че ДАНС показва добри резултати.

Станете почитател на Класа