СДС изчаква, БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета

СДС ще направи предложения за оптимизация на бюджета между първо и второ четене – и ако мнозинството не го подкрепи, сините няма да подкрепят актуализацията на бюджета. Това обявиха сините вчера. „Ако проектът за актуализация се запази в този му вид, то той може да превърне икономическата криза в политическа“, заяви депутатът от СДС Цветан Костов.
Най-голямото несъгласие на сините касае здравеопазването. Десните искат поетият от министър Дянков ангажимент за намаляване на бюджета на здравното министерство със 106, вместо със 160 млн.лв., да бъде отразен в закона. „Само по този начин ще се избегне драстичното орязване на парите за лекарства, диагностика и лечение“, коментира Цветан Костов. Сините искат също от ГЕРБ да не се пипат парите за лекарства и да се въведе контрол при изразходването им. „Незабавно трябва да стартира административната реформа и да се премахнат структурите с дублиращи функции“, заявиха още от СДС.
БСП твърдо няма да подкрепи актуализацията на бюджета. Това каза вчера лидерът на партията. Аргументът е, че няма разумно икономическо обяснение, че приходите ще спаднат с 2 млрд. лв., каза Станишев.

Станете почитател на Класа