"Алфа рисърч": 77% одобряват запазването на ДДС

Запазването на ДДС на 20% е най-одобряваното действие на правителството. Това гласи проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч“, което бе оповестено вчера. То е направено в интервала 28 май-5 юни. С висока обществена подкрепа – 73%, се ползва намерението за съкращаване на разходите за администрация, регистрират от агенцията. Акциите на МВР са третото, оценено по важност, действие на Министерския съвет. 68% от респондендите одобряват серията от операции на силовото ведомство.

Доверието към ГЕРБ спада с 9%

Доверието към управляващите от ГЕРБ, кабинета и министър-председателя Бойко Борисов обаче спада, гласи проучването на социолозите. ГЕРБ са изгубили 9% от общественото доверие. За последните четири месеца подкрепата за партията е спаднала от 39 на 30 процента.
Доверието в президента Георги Първанов се понижава от 44% през февруари на 34% през май, а при Бойко Борисов има спад с 11 пункта и от 51% рейтингът му пада на 40, показват данните от изследването. „Спадът на доверието към Бойко Борисов с 11 на сто е най-резкият регистриран спад за десетте месеца на неговото управление“, коментира шефът на агенцията Боряна Димитрова. По отношение на кабинета за пръв път неодобрението е по-високо от одобрението. Позитивните оценки към правителството са намалели със 7%, като съотношението между неодобрението и одобрението е 33% срещу 26%, гласи проучването на „Алфа рисърч“. „Средната оценка, която обществото дава на правителството, е 3,34“, заяви още Димитрова. Надделяващо мнение според респондентите е, че правителството действа хаотично и прекалено самоуверено. 73% са посочили, че правителството трябва да търси съдействие за излизане от кризата, срещу 25%, които твърдят, че кабинетът може да се справи сам с икономическата ситуация.
Сред лидерите на партии втори и трети след Бойко Борисов са лидерите на БСП и ДСБ – Сергей Станишев (10%) и Иван Костов (9%). Сериозен спад в рейтинга отбелязва „Атака“, която се е свила до 2,3% обществено доверие. Единствената партия, която отбелязва растеж, е Синята коалиция - с рейтинг от 4,3%. „Десните печелят симпатиите на част от оттеглилите се от ГЕРБ избиратели от частния бизнес в големите градове“, обясняват тенденцията от „Алфа рисърч“.

Станете почитател на Класа