Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи: Премиерът ще вземе политическо решение за митниците

- Г-н Цветанов, стартираха няколко операции - „Измамници”, „Октоподи”, „Безхаберници”, „Сводници”, „Цигари”, не знам дали успях да ги изброя всички. Възлагахте големи надежди за този тип операции да попълнят бюджета, да компенсират по някакъв начин дефицита и да се възприемат като антикризисна мярка. Можем ли да обобщим данните, какъв е ефектът от тях?
- Ефектът от тях е, че действително се полагат максимални усилия от държавата да има ред и да се спазва законът. Всичко това, което изброихте като наименования на операции, показва действително едни сериозни проблеми, които са стояли дълги години и всъщност срастването на организираната престъпност с корупцията и с политическите партии е довело до това състояние, в което днес се намира държавата. Да вземем тези „Безхаберници”, за които говорихме. Става дума за снаряди, които са излезли от министерствата, пуснати са на пазара, без обаче никой да следи за наличното, за състоянието на тези боеприпаси и какво би могло да предизвика всичко това, което всъщност предотвратиха колегите от ГДБОП и ОД-Стара Загора.

- Какъв е мащабът на тези групи?
- Мащабът на тези групи е достатъчно голям, за да направи сериозни поражения. Мога да дам пример с операция „Цигарите”. При нея в събота бяха заловени количества - 45 мастербокса, които са една част от цялостно функционираща система и схема, работила години наред. И всичко това е ощетявало бюджета.

- Говорите за цигарите, които бяха открити в София и в Благоевград?
- Да, точно така. И това, което сме разпоредили, и това, което от два дни започна вече да се прави като системен подход и от „Гранична полиция”, е да правим следмитнически контрол, защото се оказа, че митницата не е в състояние да направи това, което очаква държавата. И в тази връзка „Гранична полиция” е във всички влакове, които влизат и в зависимост от риска се проверяват автобусите за налични количества цигари, които се пренасят и се внасят в страната с цел избягване на съответните данъци. Това са цигари, които всъщност по никакъв начин не съответстват на цигарите, които трябва да бъдат в търговската мрежа.

- Тоест казвате, че митниците не си вършат работата?
- Не бих казал, че не си я вършат, но за мен е важно да имат някакъв системен подход и да има някакви реални резултати. Защото, когато говорим за недостатъчна събираемост, ние всъщност не виждаме мерките, които се предприемат в тази посока. Това съм го заявил категорично и пред премиера, заявил съм го и на среща, която сме правили съвместно със Симеон Дянков, че в момента митниците не са това, което ние очакваме да са. Ние можем да си свършим нашата работа, но не можем да осъществяваме функции и на други институции, които всъщност трябва да го правят.

- Защо е така, защо митницата не си върши работата – генерал Ваньо Танов ли е виновен за това?
- Не, аз не бих казал, че той е виновен. Първо, трябва да се очертае краткосрочната визия, краткосрочните мерки и след това да се очертаят евентуалните дългосрочни мерки, а това отнема много време. Чисто организационно и законово това, което направихме в МВР, даде възможност след втория месец на управление системата да действа в едни пълни обороти и вие виждате, че вече започваме да берем плодовете от разработките. Те са правени в рамките на четири до осем месеца и са съвместен труд на МВР, ДАНС, прокуратурата и специализираните звена.

- А в митниците не го виждате това нещо?
- С НАП мога да кажа, че в момента реализираме доста добри успехи, имаме един истински диалог, който според мен е много продуктивен и чисто на оперативно ниво вече има едно достатъчно добро доверие помежду ни. Докато с митницата нещата не са така, както трябва. Но това смятам, че ще бъде чисто политическо решение от страна на премиера.

- А знаете ли кои са големите играчи в контрабандата?
- Знае се, но всичко е въпрос на доказване и да може да се документира тяхната престъпна дейност. Този процес не става от днес за утре, а се получава с подготовка и с използването на СРС-та, свидетелски показания и цялостната схема, за да можеш, когато се отиде в съда, да се представят достатъчно доказателства.

- Възможно ли е големите контрабандни канали да функционират без покровителство от високо ниво?
- При всички положения в подобни схеми участват служители от всички институции, които имат компетентност – като започнем от митница, от ветеринарните, от МВР, следователи, прокурори, дори и политици, всичко това е функционирало и смята, че би могло да функционира и сега. Естествено че ние не можем от днес за утре да преустановим и да прекратим абсолютно всичко.

- Защото, ако функционира и в момента, явно тези възлови играчи продължават да стоят по местата си. Така ли е или не?
- Предприели сме действия за кадрови промени в много сфери и области. Естествено че нещо, което е функционирало и работело, аз съм убеден, че времето ще покаже дали съм прав или не съм, но аз ви уверявам, че правим всичко възможно да се проверява всеки един сигнал. Служителите на МВР имат оперативната свобода да документират и да работят с пълна сила за неутрализирането на подобни канали и на подобни схеми, които се въртят в публичното пространство.

- Тоест този проблем продължава да стои в митниците?
- Има подобни проблеми и в митницата, има т. нар. митнически посредници, които се облагодетелстват от познанствата си и връзките си с членове и с част от ръководството на митницата, с което могат да функционират съвсем нормално и да трупат сериозен финансов ресурс и да ощетяват държавата. Това трябва да бъде прекратено.

- Редно ли е да се залага на МВР да компенсира грешки в други сфери като например в разчитането на усилия за влизане в еврозоната, в разчитането на бюджета?
- Аз мога да говоря повече за приоритетите, които изпълнявам като вицепремиер. Това е свързано с борбата срещу организираната престъпност. И мога да ви кажа, че всичко, което правим в сектор „Сигурност и обществен ред”, е много по-добро от това, което е правено преди години. Мога да го заявя съвсем отговорно, защото резултатите, които постигаме съвместно с прокуратурата, показват, че вече имаме един реален работещ механизъм на взаимодействие помежду ни. Има доверие, има принципност в работата и смятам, че така трябва да действат всички ведомства без изключение.

- Пресата публикува изследване на „Галъп”, в коментар на което Кънчо Стойчев казва, че в огромна степен подкрепата към правителството се крепи на действията на полицията, на органите на реда, само че от това организмът заприличва на човек с огромен бицепс и много хилава лява ръка. Такъв организъм не е жизнен.
- Вижте, влязохме в режим на работа още в самото начало, и то много активен, защото две години преди това ние работихме много ясно по проблемите, които има в сектор „Сигурност и обществен ред”. Наясно сме какво трябва да се оптимизира и с краткосрочни и дългосрочни мерки. Вие знаете, че организирахме много кръгли маси, в голямата си част хората, които бяха в тези стратегии, които се правеха, и подготовката ни за влизането в изпълнителната власт, са хората, които после назначих и в политическия кабинет – Веселин Вучков и Бойко Славчев, който ми е началник на кабинета, Георги Кръстев, който в момента ми е съветник като вицепремиер по тези въпроси. Така че в тази посока ние влязохме подготвени и знаехме какво трябва да се направи, защото имахме достатъчно информация за състоянието на сектора както от международните анализи, които бяха направени, така също и от нашите анализи.

Интервю пред „Денят започва“ на БНТ

Станете почитател на Класа