Галина Банковска: Идеята на Игнатов за реформа в матурата по БЕЛ ще премахне зубренето

София /КРОСС/ "Подкрепям изцяло реформаторската политика на министър Игнатов. За пореден път одобрявам неговите идеи за реформа, защото това е изцяло насочено към премахване на зубренето на материала, към една провокация на учениците към самите тях и към материала. Смятам, че използването на компютър при изготвянето на тестовете за матурите е добър подход". Това заяви за Информационна агенция КРОСС Галина Банковска - депутат от ГЕРБ и заместник-председател на ПК по образованието, младежта и науката. Тя допълни: "Явно е, че тази идея предстои да се разработи от експертите на министерството и след това ще бъде внесена и ще дойде в ПК по образованието, младежта и науката и тогава ще я обсъдим.
Може би освен от компютър, тестовете би трябвало да бъдат проверени и от учители, защото понякога самата машина може да допусне софтуерни грешки".
Галина Банковска разказа и повече за срещата на министър Сергей Игнатов за срещата в Габрово, където той за първи път сподели идеята за въвеждане на компютър при тегленето и оценяването на матурата по български език и литература:
"Министър Игнатов беше в Габрово във връзка със 175 години от създаването на Априловската гимназия. В актовата зала на гимназията се проведе обсъждане на новия Закон за училищно образование. Точно на него учениците бяха много активни и задаваха въпроси на министъра, свързани с матурите. Той сподели, че за първи път представя своите идеи за промяна на матурите, което включва изцяло промени в самото изпитване - като съдържание, като форма. Това беше посрещнато много добре от самите учениците. Проведе се един много интересен диалог. Според мен, министър и ученици взаимно си допаднаха. На дискусията присъстваха директори на училища от цялата Габровска област, преподаватели, учители, експерти, синдикати".

Станете почитател на Класа