Партии предлагат да се намали броят на общините

Райко Байчев
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Броят на общините трябва да бъде намален. Това заяви вчера зам.- председателят на СДС Румен Христов след заседание на ръководството на партията. „Настояваме за обособяването на по-малък брой общини, като преди това се изработят критерии за човешки, териториален и икономически ресурс“, обоснова се Христов. Според СДС така могат да се реализират големи икономии и затова сините предлагат да започне обществена дискусия. В СДС са изчислили, че общините в България - 264 - са прекалено много и от окрупняването им могат да станат по-стабилни.
„Това е разумна стъпка. Ще се намалят административните държавни разходи – ще се оптимизира и местната администрация“, заяви пред „Класа“ Любен Татарски от ГЕРБ, който е председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление в парламента. „Аз съм „за“, но това е личното ми мнение. Все още не сме го обсъждали официално в ГЕРБ“, добави Татарски.
Депутатът от „Атака“ Николай Пехливанов е на мнение, че това може да се случи на съвсем малките общини. „Община Чавдар в Софийска област например наистина е много малка и не е нужно да е самостоятелна“, каза Пехливанов. Той добави, че би било грешка да се гледа на този процес чисто икономически. „Не трябва да забравяме социалния характер на общините и това как окрупняването ще повлияе на хората“, добави той. Веселин Методиев от ДСБ уточни пред „Класа“ , че идеята не е обсъждана между коалиционните партньори от Синята коалиция, но тъмносините я подкрепят.
Според Хасан Адемов от ДПС подобно окрупняване не може да стане изведнъж. „Това не се решава на коляно. Първо ни трябва предварителна стратегия за регионалната политика, а не само да мислим по отделни сегменти от нея. Освен това, за да се окрупнят общините, ще е необходима промяна на конституцията“, заяви Адемов. Силно неодобрение идеята среща в БСП. „Това е стара идея на ГЕРБ, ние сме против“, заяви депутатът Корнелия Нинова. „ГЕРБ я лансираха още преди година, и ние тогава казахме, че трябва първо да са ясни принципите, по които ще се извършва окрупняването. Ние не сме съгласни, защото така се обричат хората от малките общини – техните разходи ще станат по-големи, тъй като за най-елементарните административни услуги ще се налага да пътуват“, коментира още пред „Класа“ Нинова.
„Прекалено болезнен за общините е този въпрос, за да го коментираме просто така. Такива дискусии възникват от избори на избори, но засега нямаха резултат“, заяви пред „Класа“ Гинка Чавдарова, председател на Сдружението на общините.

Станете почитател на Класа